wo

20

dec

2017

5 praktische handvatten om stress te verminderen en je gevoel van zekerheid en rust te vergroten

meer lezen

do

07

dec

2017

chronische stress

meer lezen

za

07

okt

2017

Nieuwsbrief oktober 2017

 

 

Een nieuw begin

 

Met deze nieuwsbrief breng ik jullie met plezier op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen binnen Coaching Praktijk Sandra Koedood. 

 

Per 1 oktober ben ik verhuisd naar mijn eigen praktijkruimte op de bijzondere locatie Plan-B te Eindhoven. Plan-B is een creatief bolwerk van zelfstandig ondernemers in uiteenlopende sectoren. Samen vormen we een soort community aan de Hurksestraat 19A, een voormalig Phillips pand. Het is een hele verfrissende en innovatieve plek en ik ben ontzettend blij met deze volgende stap. Naast dat ik een mooie ruimte heb voor mijn individuele sessies, is er op deze plek ook de mogelijkheid groepswerk en trainingen aan te bieden.

 

Zie hieronder de foto's

meer lezen

zo

10

sep

2017

Nieuwe praktijkruimte

meer lezen

zo

16

okt

2016

Nieuwsbrief! Oktober 2016

Met deze nieuwsbrief breng ik jullie met plezier op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen binnen Coaching Praktijk Sandra Koedood. 

In de afgelopen periode heb ik mij bezig gehouden met het ontwikkelen van trainingen, de trainingen die daaruit voortgekomen zijn wil ik graag via deze weg onder jullie aandacht brengen.

 

In het afgelopen jaar ben ik mij meer gaan richten op coaching en trainerschap. Dit is een lijn welke ik graag verder uit wil bouwen. Uiteraard blijf ik ruimte in mijn praktijk houden voor therapietrajecten, maar ben ik mij nu vooral aan het ontwikkelen als coach.

 

De belangrijkste ontwikkeling op coaching gebied is mijn opleiding tot Enneagram coach/trainer. In de afgelopen jaren ben ik intensief bezig geweest met het volgen van Enneagram opleidingen en trainingen. Daarnaast neem ik sinds het begin van dit jaar deel aan de Leiderschap Route van de organisatie Egowijs Leiderschap Academie, onder leiding van Albert Kamphuis. Deze Leiderschap Route is een jaartraining voor leidinggevenden waarin je als leider geschoold en gevormd wordt tot egowijs leider. Binnen deze jaartraining zijn het Enneagram en de Innovatiecirkel de twee belangrijkste 'tools' om tot egowijs leiderschap te komen.

Egowijs Leiderschap... Klinkt geweldig toch? Maar wat is het? Egowijs Leiderschap gaat over het soort leiderschap waarin je je bewust bent van je eigen persoonlijkheidstype met de daarbij horende kwaliteiten, valkuilen en passie. Deze kennis en wijsheid integreer je in je rol als leidinggevende. Zelfkennis, bewustzijn en actief hiermee aan de slag zijn, zijn belangrijke aspecten in het persoonlijk ontwikkelingstraject, waarin je leert hoe je gezonde grip kunt krijgen op je reactiepatronen. Grip vanuit liefde en wijsheid. 

De training helpt je om vanuit deze wijsheid, kennis en liefde naar jezelf en de mensen in je team te kijken. Je leert je mensen aan te spreken op hun kwaliteiten zodat deze ook tevoorschijn kunnen komen en je samen het creatieproces op gang kunt brengen.

Mijn ervaring met het Enneagram is dat het een zeer inspirerend en eerlijke 'tool' is om los te komen van je ego-mechanismen, al die patronen waarmee we proberen te overleven en steeds verder verwijderd raken van onze echte kracht. Het helpt je om je eigen kracht en die van anderen te leren zien, waarderen en gebruiken en stimuleert je om op een hoger gezondheidsniveau te komen, als mens en als leider.

Ik kan hier uren over vertellen, maar zal daar deze nieuwsbrief niet voor gebruiken ;-) Meer info vind je op www.egowijsleiderschapacademie.nl

 

Ik ben hier zo gepassioneerd over omdat het precies aansluit bij mijn passie: mensen in contact brengen met hun kracht (essentie) vanuit authenticiteit, wijsheid en liefde.

 

Mijn passie komt terug in de nieuwe trainingen waar ik dit jaar en volgend jaar mee van start zal gaan.

meer lezen 0 commentaren

do

07

jan

2016

Jongeren, een risicogroep voor burn-out

meer lezen 0 commentaren

wo

21

okt

2015

Waarom duurt een burn-out zo lang?

meer lezen 0 commentaren

do

20

feb

2014

Blog 3 Enneagram: Loslaten, hoe doe je dat?

meer lezen 7 commentaren

di

17

dec

2013

Therapeut in Eindhoven

Hoe vind je een geschikte therapeut?

meer lezen 0 commentaren

vr

15

nov

2013

Het Enneagram, een weg naar zelfkennis

Het Enneagram, een weg naar zelfkennis

 

To be or not to be? – William Shakespeares Hamlet, omstreeks 1600

 

Te zijn of niet te zijn, dat is de vraag.

De vraag over het zijn en niet-zijn houdt mij bezig zolang ik mij kan herinneren. Als kind kon ik uren denken en mijmeren over het bestaan en alles wat daarmee samenhangt. Ik was nieuwsgierig naar het ‘waarom’ van de dingen en wilde alle facetten van mijn wereld begrijpen. Ik was hierin anders dan de mensen in mijn omgeving en ben mij in de loop der tijd vreemd gaan voelen met deze ‘gekke’ gedachten en mijmeringen. Ergens ontstond er een soort schaamte voor mijn fascinatie voor thema’s waar anderen liever niet bij stilstonden.

Zoals in mijn vorige blog beschreven herken ik mij in het type 4 van het Enneagram en tot mijn verbazing lees ik in het boek “De wijsheid van het Enneagram dat types 4 ‘de diepzeeduikers van de psyche zijn: ze delven in de innerlijke wereld van de menselijke ziel en komen terug naar het oppervlak om te melden wat ze ontdekt hebben’. Dat ben ik! Ik wist allang dat er niets geks was aan mijn manier van denken, maar het is toch prettig om te lezen dat het precies past bij de mens die ik ben. Deze bevestiging stimuleert mij extra om mijn natuurlijke kwaliteiten en eigenschappen niet af te wijzen, maar dezen juist toe te eigenen en er blij mee te zijn.

 

Op dag 2 van de jaartraining Enneagram, gegeven door Albert en Marjoleine Kamphuis, word ik mij steeds meer bewust van de gelaagdheid van het Enneagram en van de diepe impact dat dit heeft op ons als deelnemers. Het Enneagram neemt je mee op reis naar binnen en werpt een licht en ordening op de wirwar van gedachten, gevoelens, handelingen en ervaringen. Zelfkennis is wat centraal staat en deze zelfkennis is het vaartuig waarmee wij ons een weg banen door de innerlijke wildernis. En ik vind het een absoluut avontuur.

 

Sinds de vorige keer hebben alle deelnemers min of meer vast kunnen stellen welk typen ze zijn. Dit is eigenlijk stap 1 van het hele proces. Door je type te leren kennen en erover te lezen leer je vele facetten kennen van je eigen gedragingen, gevoelens en gedachten. Je ontdekt waarom je reageert zoals je reageert en ook wat je beschermingsmechanismen zijn die bij je type horen. Er zijn 9 gezondheidslevels waarop je je kunt bevinden binnen je type. De meeste mensen bevinden zich op een gemiddeld gezond niveau. Op een gemiddeld gezondheidsniveau functioneren betekent dat je een deel leeft vanuit je essentie en een deel vanuit je beschermingsmechanismen. Heb je als mens de wens om te groeien in je kracht en het kunnen leven van al je potentie dan is het van belang dat je je potentie kent, dat je weet wie je bent en dat je weet wanneer je leeft vanuit angst en hoe je kunt leven vanuit je kracht. Het Enneagram biedt de mogelijkheid je type te leren kennen. De jaartraining biedt handvaten en kennis om je essentie te leren kennen en je te ontwikkelen naar een hoger gezondheidslevel.

 

De 8 deelnemers van de training zijn stuk voor stuk verschillend en toch zie je binnen de types duidelijke overeenkomsten. Grappig om te zien dat de 9-ens de wat meer teruggetrokken, rustige mensen zijn en de 1-en binnen onze groep driftig knikken bij zaken als zelfkritiek, controle en voorwaarden. Ik ben de enige 4 in de groep dus kan mij niet zo goed vergelijken, maar deze exclusieve positie bevalt me wel….typisch? ;-)

 

To be or not to be? Dat is de vraag. En het antwoord is: to be. Mezelf zijn, helemaal, in mijn volle potentie. Dat is mijn wens.

 

Groet! 

Sandra Koedood

vaktherapeut, coach en trainer 

 

Dit blog volgen? Volg mij op facebook.

 

Nieuwsgierig geworden naar jouw type? Klik hier voor een test.

 

meer lezen 1 commentaren

do

24

okt

2013

De wijsheid van het Enneagram

meer lezen 0 commentaren

za

27

apr

2013

Artikel: Hart werken....hartcoherentie bij emotie- en stressmanagement

Bron: http://www.chivo.nl/

 

Hartcoherentie

De hartcoherentie is een hot topic en direct gerelateerd, maar niet gelijk aan de meer bekende hartslagvariatie. De hartcoherentie is een sterke indicator van het emotionele welzijn. Bij de term hartslagvariatie kun je al vermoeden dat het hart namelijk niet zo regelmatig klopt als men vaak denkt. Bij bijvoorbeeld 60 slagen per minuut, heb je er dus niet elke seconde één, maar zitten er afwijkingen tussen de verschillende slagen. Het versnelt en vertraagt, wat volstrekt normaal is. Als de hartslagen met de regelmaat van een metronoom gaan slaan, dan komen we in de problemen. Dat is namelijk een sterke indicator dat het einde nabij is.

 

Naast hartslagvariatie hebben we ook de term hartcoherentie al geïntroduceerd en die heeft betrekking op de regelmaat van de variatie. Hoewel de variatie van een hartslag groot kan zijn, kan deze gelijktijdig heel chaotisch of juist regelmatig zijn. Dat laatste klinkt vreemd, maar ook in variatie kan een regelmaat zitten. De mate van regelmaat in de hartvariatie wordt hartcoherentie genoemd.

 

Ons welzijn is dus gebaat bij een regelmatig sterk variërend hartslagbeeld. Mensen die doorgaans gelukkig zijn, hebben een hoge hartcoherentie. Het verhogen van deze hartcoherentie leidt tot een gezond emotionele balans. Om dit enigszins te verklaren gaan we dieper in op het hersenenhart systeem.

 

Hartslagvariatie heeft een regelmaat bij positieve emoties, terwijl bij negatieve emoties dit patroon verandert in chaos.

 

Vroeger wisten we het zeker, ons gevoel zit ons hart. Sinds de publicaties van de Franse neurobioloog, Paul Broca en vele anderen, weten we dat het in de hersenen zit, namelijk het limbisch systeem. Dit gedeelte van de hersenen controleert de emoties en de fysiologie van ons lichaam, zeg maar de primaire overlevingsmechanismen. Dit deel van het brein werkt vaak geheel onafhankelijk van het geavanceerdere gedeelte, de neocortex, waar ons redeneren huist. Het limbische systeem wordt wel eens het emotionele brein genoemd en de neocortex, het rationele of het cognitieve brein.

 

Het emotionele en het rationele brein

De beide breinen zijn wel met elkaar verbonden en kunnen elkaar beïnvloeden. Zo kan bij het zien van mogelijk gevaar, het emotionele brein al tot een afweerreactie komen, terwijl de analyse van het rationele brein nog moet volgen. Als het rationele brein dan tot de conclusie komt dat er geen gevaar dreigt dan zend het signalen naar het emotionele brein, zodat deze tot rust komt. Omdat dit emotionele brein ook de fysiologie controleert is het logisch dat het hart hierop reageert.

 

Het hartbreinsysteem

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot de conclusie dat het hart een eigen neuronennet heeft met voldoende complexiteit om het te betitelen als hartbreinsysteem met een eigen geheugen en die in staat is om beslissingen te nemen die geheel onafhankelijk zijn van de hersenen in ons hoofd. Sterker nog, het hart kan dus niet alleen autonoom beslissen maar ook ons emotioneel brein en ons rationeel brein beïnvloeden. Hier houdt het nog niet op, want het hart is ook nog een zelfstandige hormonenfabriek die adrenaline, ANS en oxytocine kan afscheiden. Het kan dus ons prikkelen tot actie, de bloeddruk verlagen en liefdegevoelens opwekken. Ons gevoel zit dus (ook) in ons hart. Dat het beïnvloeden van de hartcoherentie dus ook ons gevoelsleven kan beïnvloeden wordt nu een stuk aannemelijker.

 

Niet de snelheid, maar het ritme is belangrijk

Naast het brein en het hart is ook het zenuwstelsel en het endocriene (hormoon) systeem betrokken bij onze emoties en vormen samen een dynamisch netwerk dat communiceert en ons gevoelsleven bepaalt. Het is interessant om te zien dat elk van deze systemen met een bepaald ritme werkt. Deze ritmes kunnen elkaar beïnvloeden, waardoor ze kunnen resoneren. Onder resoneren wordt verstaan dat twee of meer trillingen van (bijna) gelijke snelheid elkaar treffen waardoor een grote vibratie ontstaat. De frequentie van een dergelijke vibratie wordt de resonante frequentie genoemd. Bij een hoge hartcoherentie is er sprake van een dergelijke resonante frequentie en vooral in het gebied om nabij de 0,1 Hz. Het systeem vibreert in het bijzonder als de persoon in kwestie zich gelukkig voelt. Een sterke resonantie maakt het lichaam efficiënter en daardoor bespaart het energie. Bovendien zijn er aanwijzingen dat het een positieve invloed heeft op ons leervermogen.

 

Emotioneel management is hartcoherentiemanagement

Uit het voorgaande stuk wordt duidelijk dat er een relatie is tussen het hart en ons gevoelsleven. Emotioneel management is daarom hartcoherentie management en andersom. Een gezond lichaam is namelijk ook emotioneel gezond. Ondanks onze oprechte intenties zijn we eerder geneigd om ongezonde, negatieve emoties voorrang te verlenen boven positieve. Hier is zelfs een aannemelijke fysiologische basis voor. Hoewel veel mensen zeggen dat ze geven om anderen en het leven waarderen, lijkt dit meer een rationele dan een emotionele realiteit te zijn. Dit gaat gepaard met een lage hartcoherentie. Als een situatie vaak voorkomt, dan past ons lichaam zich aan en stelt de veelvoorkomende situatie als norm. Als er een schommeling ontstaat in de situatie zal het lichaam proberen de balans te herstellen en terug te keren naar de uitgangspositie. Als een lage hartcoherentie de uitgangspositie is, zal het lichaam daar dus naar streven. Het trainen van de hartcoherentie moet er voor zorgen dat een hoge hartcoherentie de nieuwe uitgangspositie wordt. Het oprecht kunnen ervaren van liefde of waardering voor het leven zorgt voor een gezonde hartcoherentie en daarmee ook een gezond lichaam en een gezonde geest.

 

Hoe beïnvloedt men nu de hartcoherentie, vraag je je wellicht af? Het antwoord is door middel van emotiemanagement. De bekende technieken zoals positief denken en ritmisch ademhalen zijn respectievelijk psychologische en fysiologische manieren van hartcoherentie beïnvloeden. Emotiemanagement gaat veel verder. Positief denken zonder positieve gevoelens zijn vaak geen lang leven beschoren. Bovendien wordt steeds duidelijker dat emoties veel sneller reizen dan gedachten en frequent het lineaire denkproces omzeilen. Dat betekent dus dat emoties meestal niet de gedachten volgen, maar geheel onafhankelijk van het rationele brein en daarmee onze gedachten beïnvloeden. Al vaker is geopperd dat genomen beslissingen onderbouwd worden door achteraf verzonnen argumenten. De sleutel tot beïnvloeden van de hartcoherentie is niet positief denken, maar positief voelen en daarvoor kunnen we putten uit het emotionele geheugen. Het beroemde Heartmath instituut ontwikkelde feedback apparatuur en methodieken om positieve gevoelens op te roepen en daarmee de hartcoherentie te trainen. Een snelle en effectieve manier gaat in drie stappen:

  1. Sluit je ogen en adem regelmatig
  2. Verplaats je aandacht naar je hart en voel hem kloppen. Concentreer en stel vast of je hem beter voelt wanneer je in- of uitademt
  3. Denk vervolgens aan iemand waar je blij voor kunt zijn of blij van wordt en ga terug naar een situatie waarin dat ook gebeurde. Beleef opnieuw deze situatie en voel die blijheid. Probeer het vast te houden

Gevoelens van liefde, onbezorgdheid, oprechte waardering, etc. lijken het beste te werken. Deze psychofysiologische techniek is veel effectiever gebleken dan klassiek mediteren of positief denken. Veel mensen beginnen met deze techniek zodra ze wakker worden en herhalen deze tijdens stressvolle gebeurtenissen. Ze proberen het gevoel zolang mogelijk vast te houden zodat het lichaam zich in kan stellen op een hoge hartcoherentie.

 

De resultaten

Dit mooie verhaal zou weinig waard zijn als deze in praktijk niet op wetenschappelijke wijze getoetst zou zijn. Een onderzoek uit 1998 wees uit dat een interventie van 30 dagen van emotiemanagement zoals voorheen beschreven, de cortisol (stresshormoon) niveaus met 23% deed dalen en de DHEA (opbouwende hormoon) met 100% deed stijgen. Zo is verlaging van de bloeddruk waargenomen, daling van depressie symptomen bij hartpatiënten, een verbetering van de levenskwaliteit bij diabetespatiënten. Algemene verbeteringen van de gezondheidsindicatoren zijn terug te vinden in talloze casus verslagen bij onder ander hartkloppingen, chronisch vermoeidheidsyndroom, fibromyalgie, HIV patiënten, fobieën, depressies, posttraumatische stress syndroom, etc. Uit onderzoek bij diverse grote organisaties onder duizenden managers blijkt deze vorm van emotiemanagement positieve gevolgen te hebben op productiviteit, personeelstevredenheid en communicatieve effectiviteit. Ook zijn er onderzoeken verricht bij kinderen, tieners en studenten. Zij konden allen beter functioneren in de groep, beter concentreren en hadden minder last van examenvrees.

 

Conclusie

Emotie staat dichter bij de fysiologie dan bij het rationele brein en daarom zal het beïnvloeden van de fysiologie en vooral de hartcoherentie, een positief effect hebben op ons emotioneel welzijn en als gevolg daarvan ons fysieke welzijn. Mediteren en positief denken dragen daartoe bij, maar het oprecht hebben van positieve gevoelens zet echt aan tot een (emotioneel) gezond lichaam. Het succes van elke vorm van therapie is direct gerelateerd aan het emotionele welzijn van de cliënt/ patiënt. Hartcoherentie is een duidelijke en betrouwbare en beïnvloedbare indicator. Het bewijs is nog niet helemaal binnen, maar het is zeer veelbelovend.

 

1 commentaren

vr

01

mrt

2013

Voice Dialogue voor het vergroten van zelfvertrouwen en autonomie

Aan het stuur van je eigen voertuig

 

In dit blog vertel ik over de methode Voice Dialogue en de positieve werking van deze methode op de ontwikkeling van meer zelfvertrouwen en autonomie. In mijn praktijk werk ik met deze methode en ik deel graag de kracht en meerwaarde ervan met jullie.

 

Voice Dialogue is een methode waarbij je in de dialoog gaat met jouw innerlijke subpersonen. Jijzelf gaat in dialoog met jezelf. Door VD ontdek je dat je allerlei verschillende persoontjes in jezelf hebt met allemaal een eigen stem, mening, gevoel, etc. En dat deze subpersonen, met hun eigen karakter, een eigen manier van reageren hebben in verschillende situaties.

 

Eerst even een voorbeeldje….

 

Je hebt vanavond een verjaardag op de planning staan. Na een drukke werkdag kom je thuis, je gaat koken en eten. Je ploft op de bank en er ontstaat een dialoog. Eén reactie in jezelf is; “ga je nou omkleden, want je moet straks naar die verjaardag”. Een andere reactie is; “oh ik ben zo moe en ik heb hoofdpijn, ik heb eigenlijk helemaal geen zin”. De volgende reactie is; “Ja dat kan je echt niet maken! Je kunt deze verjaardag niet afzeggen, vorige keer ben je ook al niet geweest”. Etc, etc…. Uiteindelijk maak je een keuze wat je gaat doen in deze situatie. Welke stem/subpersoon bepaalt je keuze? Naar welke stem, gedachte, gevoel luister je op dit moment?

 

Door zicht te krijgen op deze subpersonen en door te ontdekken wat ze je te vertellen hebben krijg je steeds meer inzicht in jezelf, wat je doet, denkt of voelt en waarom je reageert zoals je reageert. Subpersonen kunnen met elkaar conflicteren, discussiëren, elkaar bekritiseren, maar ze kunnen elkaar ook steunen en versterken. Sommige subpersonen zijn erg op de voorgrond aanwezig, anderen zijn ver op de achtergrond terecht gekomen en weer anderen zijn misschien bijna helemaal verdwenen.

 

Welke subpersonen sterk of minder sterk vertegenwoordigd zijn in jou, wordt bepaald door de karakterstructuur waar je mee geboren bent in combinatie met je omgeving die op jou reageert. Voor de ontwikkeling van jouw subpersonen is het heel bepalend of jouw omgeving je bijvoorbeeld veiligheid of onveiligheid heeft geboden, welke overtuigingen je hebt geleerd of hoe kritisch of steunend jouw omgeving voor je is geweest en nog is.

 

Stel je bent een persoon die zich onzeker kan voelen bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Je zit op een verjaardag tussen mensen die je niet kent. In deze situatie zullen bepaalde subpersonen sterk op de voorgrond treden. Er zal bijvoorbeeld een stemmetje in je zijn die jou kritisch in de gaten houdt op wat je doet. Op veel wat je doet hoor je een stemmetje in je die zegt; ‘dat was echt heel stom wat je zei’, of ‘wat lach je raar, niemand lachte om dat grapje’. Je voelt je steeds ongelukkiger, vooral omdat er ook nog een ander stemmetje actief is die jou pusht om juist iets te zeggen, een gesprek aan te knopen, een interessant onderwerp ter sprake te brengen, geen stiltes te laten vallen. Je zit gevangen tussen je criticus en drammer die je geen moment met rust laten. Tot je opstaat en naar huis gaat met een gevoel van falen en minderwaardigheid.

 

Voice Dialogue kan je helpen deze kluwen van verschillende gedachtes te ontwaren en zicht te krijgen op jouw innerlijke reacties. In een Voice Dialogue sessie gaan we in gesprek met de verschillende subpersonen afzonderlijk. We luisteren oprecht naar wat deze subpersoon te zeggen heeft, hoe hij zich voelt, wat zijn functie is, zijn motivatie. Door betrokken stil te staan bij een subpersoon kan er een vertrouwensband ontstaan tussen jouw ik en de betreffende subpersoon. Deze is namelijk niet voor niets zo actief en op de voorgrond. Waarschijnlijk wil hij/zij jou beschermen tegen kwetsing of iets van dien aard.

En hoogstwaarschijnlijk zit er een bang en onzekere subpersoon achter in de bus, samen met compassie en begrip. Daar willen we voorzichtig contact mee krijgen.

 

Je ik is de centrale persoon in deze bijeenkomst van subpersonen. Je ik is in oorsprong de sturende factor die alles bekijkt, overweegt en uiteindelijk besluit en sturing geeft. Je ik is in principe de stuurman van jouw voertuig, alleen is deze ik vaak van zijn plek gestoten door een andere subpersoon.

 

Je ik terugkrijgen aan het stuur is het doel van Voice Dialogue

 

Door in gesprek te gaan met de verschillende subpersonen en deze te leren kennen groeit het bewustzijn van jou en van je ik. Deze observeert, ervaart en leert zien wat nodig is voor meer balans en gezonde sturing.

Door heel actieve subpersonen (bijvoorbeeld de criticus) aandacht te geven en deze te accepteren wordt de energie van deze subpersoon rustiger en groeit er meer vertrouwen om de touwtjes iets meer uit handen te geven aan bijvoorbeeld steunende en zorgende subpersonen.

Om uiteindelijk uit te komen bij meer zelfinzicht, zelfsturing en zelfliefde.

 

Voice Dialogue in de praktijk

 

Hoe ziet een sessie er uit in de praktijk?

Een deelnemer vertelt een probleem, (innerlijk) conflict, of voor hem lastige situatie. In gesprek kijken we welke subpersoon of personen op de voorgrond aanwezig zijn. De deelnemer kiest een plek in de ruimte uit waar zijn ik plaats neemt. De plek wordt gemarkeerd door het plaatsen van een stoel of gekleurde cirkel op de grond. Ten opzichte van de ik kiest de deelnemer een plek in de ruimte voor bijvoorbeeld de criticus. Deze plek wordt zorgvuldig gekozen. De deelnemer stemt in zichzelf af welke plek het best past bij de betreffende subpersoon. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de deelnemer de criticus op een verhoging ziet staan, boven alles uittoornend, of het kan zijn dat zijn ik verscholen zit in de hoek van de ruimte. De plek wordt aangegeven met een stoel of cirkel. Er wordt altijd gestart op de ik-plek. De deelnemer gaat daar staan of zitten. Als begeleider stel ik in eerste instantie open vragen aan de deelnemer op deze plek. Iedere plek heeft zijn eigen ervaring en door hierin mee te gaan ervaart de deelnemer dit deel van zichzelf.

Als hij op de plek van de criticus gaat zitten of staan zal er een andere ervaring zijn dan op de ik-plek. Misschien voelt hij zich op de plek van de criticus groter of meer gespannen of strenger. Het kan zijn dat er een andere houding past bij deze plek, of een andere stem. Als begeleider ga ik in de dialoog met deze subpersoon om deze te leren kennen.

Op deze manier ontstaat er een dialoog en wisselwerking tussen verschillende delen van de persoon en de begeleider. Ook wordt er expressie gegeven aan wat gedacht en gevoeld wordt. Dit is de basis van de methode.

 

Voice Dialogue is een methode waar ik met heel veel plezier mee werk. De sessies zijn integer, kwetsbaar, open en zeer verhelderend. Deelnemers ervaren het als heel prettig om helderheid te krijgen in een voor hen ondoorzichtige kluwen, daarnaast geeft deze methode fysieke ontspanning door de erkenning van jezelf en ontstaat er bijna een vanzelfsprekende groei in autonomie.

 

Wil je meer weten over Voice Dialogue, of het zelf eens ervaren? Neem dan contact op via info@sandrakoedood.nl of bel met

06 269 77 537. 

 

Hartelijke groet,

Sandra Koedood, gevestigd te Eindhoven

 

 

meer lezen 0 commentaren

za

05

jan

2013

Sandra Koedood, coaching en therapie per 1 januari 2013 in Eindhoven

Sandra Koedood, coaching en therapie per 1 januari 2013 in Eindhoven

 

Het nieuwe jaar begin ik met een nieuwe stap! Per 1 januari breid ik met mijn praktijk uit naar een mooie locatie in Eindhoven. Een spannende onderneming waar ik heel veel zin in heb.

 

"Waarom Eindhoven?" zullen sommigen zich afvragen. Het antwoord daarop is heel eenvoudige.... voor de liefde. Ik heb de liefde gevonden in Eindhoven en kan niets anders dan mijn hart volgen :-). En dat ga ik doen! 

 

Per direct kunt u terecht in Eindhoven voor coaching en/of therapie bij problemen op het gebied van: burn-out, relatieproblemen, vergroten van zelfvertrouwen, spanningsklachten, angstklachten en persoonlijke ontwikkeling.

 

Voor meer informatie nodig ik u uit voor een kostenloze kennismaking.

Neem contact op via 06 269 77 537 of stuur een mailtje.

 

Het nieuwe adres in Eindhoven:

St. Theresiaplein 7

5652 JN Eindhoven

 

Een heel goed nieuw jaar gewenst!

 

Hartelijke groet,

Sandra Koedood

 

0 commentaren

ma

06

aug

2012

Ga je voor goud of is brons ook voldoende?

Ga je voor goud of is brons ook voldoende? 

 

Mijn vakantie is weer achter de rug. Ik heb twee heerlijke weken in het bourgondische Frankrijk doorgebracht. Heb ontzettend genoten van het weer en vooral van het niets moeten. Wat is het toch fijn om een paar weken het presteren op een laag pitje te zetten...


Terwijl ik bezig ben met dit onderwerp volg ik de Olympische Spelen. En ik bedenk me dat de mens zich altijd wil verbeteren. Ieder record wordt altijd weer verbroken, elke grens wordt uiteindelijk verlegd.

 

Het zit in de natuur om te groeien en te ontwikkelen en er is niets mis met zoeken naar je kracht en handelen vanuit je beste kunnen, maar vaak zie ik dat de balans doorslaat en maken we van presteren het doel an sich. Loslaten wordt lastig omdat je prestaties maken wie je bent. Maar vergeten we, door de focus op prestatie te leggen, waar het in het leven écht om draait?


Durf je de lat wat lager te leggen?


Een tijdje geleden ben ik op een netwerkborrel en ik raak in gesprek met een man die mij vertelt over zijn periode van burn-out. Het was een heel zware periode voor hem geweest, maar hij had vooral iets heel belangrijks geleerd: hij was weer gaan genieten.


Genieten brengt: ontspanning, contact, plezier, optimisme, energie, creativiteit en flow. Naar mijn idee dé ingrediënten om je goed te voelen bij wie je bent en succesvol te zijn in wat je doet. En de ingrediënten om je voeten op de grond te houden, in je kracht te blijven en de balans tussen spannen en ontspannen goed te houden.


In mijn praktijk krijg ik regelmatig mensen die kampen met gevoelens van stress, zich overspannen voelen, burnout, vermoeidheid en andere klachten die duiden op een disbalans tussen spannen en ontspannen, presteren en loslaten, door gaan of grenzen stellen, meedoen of 'nee' zeggen. Vaak spelen deze gevoelens al een tijdje en probeert men door te gaan tot het uieindelijk niet meer kan.


Dit kan voorkomen worden door de signalen van je lichaam serieus te nemen, door prioriteiten te stellen en te accepteren dat je grenzen hebt, door andere keuzes te maken en anders te gaan handelen. Maar ook door tevredenheid en dankbaarheid in je leven te brengen en door je te realiseren dat het in het leven draait om heel wezenlijke dingen, zoals: je gezond en energiek voelen, een prettige dagbesteding hebben, contacten met geliefden, vrienden en familie, goed contact hebben met je kinderen, doen waar je blij van wordt.


Ik wil graag afsluiten met het beantwoorden van de vraag die staat boven dit artikel 'ga je voor goud of is brons ook voldoende? Ik zeg laten we gaan voor 'goud voor geluk!'


Voor vragen over dit artikel of voor vragen over burnout en andere klachten kan je hier direct contact opnemen. Je kan ook telefonisch contact opnemen op 06 269 77 537

 

Een fijne dag!
Hartelijke groet,

Sandra Koedood

w: www.sandrakoedood

e: info@sandrakoedood.nl

t: 06 269 77 537

5 commentaren