· 

Deel I: Kwetsbaarheid als kracht

Deel I: Kwetsbaarheid als kracht

En waarom we het zo lastig vinden om kwetsbaar te zijn

 

Je kwetsbaar opstellen kan heel krachtig zijn. Wanneer je je kwetsbaar opstelt ‘ontwapen’ je jezelf en vertel je eerlijk hoe jij iets ziet of ervaart. Je laat jezelf zien precies zoals je bent, met je sterke en minder sterke kanten. Je bent open over hoe je je voelt of over wat je denkt. 

 

Waarom is dit zo krachtig?

 

Dit is krachtig omdat het eerlijk is en omdat je de ander in vertrouwen neemt. In plaats van de strijd aan te gaan, jezelf te verdedigen, de waarheid te verbloemen of te verdraaien, leg je al je wapens af en laat je de ander zien hoe je je echt voelt, of wat iets echt met je doet. Die eerlijkheid is krachtig omdat je vanuit het contact met jezelf het contact maakt met de ander.

 

Toch vinden wij het over het algemeen erg lastig om kwetsbaar te zijn. Waarom is dat toch?

 

Waarom doen we er alles aan om maar niet kwetsbaar te zijn?

 

Het is van nature voor ons niet vanzelfsprekend om ons kwetsbaar op te stellen. Vanuit ons instinct om te overleven proberen wij onze kwetsbaarheid te verbergen en voelt het als potentieel gevaarlijk om ons schild te laten zakken. Als je ziet waar we evolutionair vandaan komen, is dit eigenlijk niet zo gek. De hele natuur is gericht op overleven waarin de kwetsbare vaak de prooi is, het element wat niet overleeft. Je kwetsbaar tonen is voor de overleving niet heel gunstig geweest en dit dragen wij nog bij ons in ons overlevingssysteem wat verankerd zit in ons brein. 

 

Heel vroeger, toen we nog op de steppe leefden, liepen we daadwerkelijk gevaar als we buiten de groep vielen; het risico werd groter dat je ten prooi viel aan een roofdier of vijand. Ons overlevingssysteem is daarom zo krachtig, omdat het een zaak van leven of dood was. In deze tijd is het overlevingssysteem nog net zo sterk en net zo actief, terwijl het gevaar is veranderd. 

Reëel gezien loopt je bestaan geen gevaar als iemand een afwijzende reactie geeft, toch kan het voelen of de wereld vergaat en doe je er alles aan om de goedkeuring van de ander te krijgen.

 

Een voorbeeld: Je werkt samen met een collega en je loopt vast in een bepaald project. Je weet dat je vastloopt omdat je in dit onderdeel niet goed bent, het is niet je sterkste kant. Hoe ga je hiermee om? Stel je probeert te verbergen dat je niet goed bent in het betreffende onderdeel. Je verzet je tegen het idee om eerlijk met je collega te bespreken waar je niet goed in bent en dat je  hulp nodig hebt. Je bent bang dat de ander jouw zwakte gaat zien en dat je positie op je werk niet meer veilig is. Misschien vertelt hij het tegen je baas en dan kunnen er balletjes de verkeerde kant op gaan rollen. Je kiest ervoor je te beschermen; je doet of er niets aan de hand is en je alles onder controle hebt....... 

Ondertussen voel je dat dat niet het geval is, moet je je anders voordoen dan je op dat moment bent, verlies je daar je energie aan, raak je uit het contact met je collega en niet te vergeten met jezelf. Je hoort jezelf iets zeggen wat je ten diepste niet zo voelt en langzaam beweeg je je in een richting waarbij je iets anders van jezelf laat zien dan je bent. Dit levert stress op en kost energie, over het algemeen voel je je hier niet lekker bij en bewust of onbewust voel je je minder krachtig..... je zal er alles aan moeten doen om niet door de mand te vallen.

 

Je collega zal waarschijnlijk iets aan je merken maar niet begrijpen wat er speelt. Mogelijk zal hij een eigen invulling en verklaring geven van jouw gedrag, welke niet strookt met de werkelijkheid.  En zo ontstaat er onderhuids een onduidelijk, negatief patroon in de interactie tussen jou en je collega.

 

Of...... je kiest ervoor om eerlijk te zijn en te delen met je collega dat je ergens vastloopt en je er niet uitkomt, met de vraag of hij je misschien kan helpen.

 

Kwetsbaarheid wordt kracht als je moedig en vanuit vertrouwen jezelf durft te zijn. Als je vanuit vertrouwen de ander benadert en je ook kunt blijven staan als de ander een afwijzende reactie geeft. Kwetsbaar en eerlijk zijn in contact inspireert de ander om ook zijn of haar wapens te laten zakken en zichzelf te zijn bij jou. Kwetsbaarheid wordt kracht voor jou omdat je tot leven komt, het je energie geeft en alles veel helderder wordt. 

 

Kun je altijd en overal kwetsbaar zijn? Of kent dit ook zijn grenzen?

Dit is een interessante en ook belangrijke vraag. In mijn volgende blog schrijf ik hier meer over.

 

Wil je mijn blogs volgen? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief via onderstaand contactformulier, dan ontvang je mijn blogs in je mail.

 

Hartelijke groet!

Sandra Koedood

 

Sandra Koedood is ervaren coach, therapeut en trainer. Bevlogen en deskundig brengt zij mensen in contact met hun zelfvertrouwen en persoonlijke kracht.