· 

Lentekriebels

Merk je de kriebels op die de lente met zich meebrengt? Kriebels om naar buiten te gaan, om je huis schoon te maken, om nieuwe projecten op te starten? Of misschien wel de kriebels om met je persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan? De lente is het perfecte seizoen om in beweging te komen. 

 

In de lente komt alles weer tevoorschijn, uitbundig laat de natuur zich zien. Zonder terughoudendheid of schaamte komen blaadjes en bloemen tevoorschijn. Dat fascineert mij, omdat het voor ons mensen vaak niet vanzelfsprekend is om tevoorschijn te komen en jezelf echt te laten zien; in kracht en kwetsbaarheid. 

 

Wij mensen zijn vaak voorzichtig om ons te onderscheiden van onze omgeving. Bang om afgewezen te worden maakt men zich kleiner dan hij in potentie is en kiest voor de veilige middenmoot. Terwijl hij in zijn fantasie daadkrachtig optreedt, zijn hart volgt en zonder schroom zichzelf is.

 

Maar stel nou dat de angst een illusie is? Stel dat de angst voor de angst hetgeen is wat je tegenhoudt en je brein en de chemische reacties die daar uit voortvloeien deze hele overtuiging in stand houden? Stel je eens voor dat je je misschien wel sterker, vrijer en meer ontspannen gaat voelen als je jezelf laat zien zoals je echt ben? In plaats van dat iedereen die je dierbaar is je zal verlaten zodra jij echt tevoorschijn komt?

 

Waarom zijn we toch zo bang voor onze kracht en verlangen we er tegelijkertijd hevig naar?

 

Voor mij persoonlijk geldt dat ik de angst die ik tegenkom als niet reëel probeer te beschouwen. Ik ervaar elke keer meer kracht en vrijheid zodra ik ervoor kies om mijzelf niet anders voor te doen dan wie ik ben. En in plaats van dat ik mensen kwijt raak, verdiepen mijn relaties zich en zijn mijn relaties oprecht en een afspiegeling van wie ik ben. Dit geeft vertrouwen, brengt mijn lichaam en geest tot rust en geeft mij het zelfvertrouwen om dit proces voort te zetten.

 

En wat bedoel ik dan met ‘jezelf zijn’, ‘jezelf laten zien’ en ‘tevoorschijn komen’? Hier gaat het erover dat jouw handelen in overeenstemming is met hoe je je voelt. Je spreekt je uit als je iets niet prettig vindt, je uit spontaan je waardering voor iemand, je geeft je grens aan waar je merkt dat het ten koste gaat van jezelf, je verandert van werk omdat je hart er niet in zit...

 

En wat levert dit op? Ontspanning, minder behoefte aan controle, plezier, energie, oprechte en diepere relaties, meer contact met je gevoel, daadkracht, regie.

 

De uitnodiging ligt er ook voor jou om tevoorschijn te komen, dus waar wacht je nog op? :)

 

 

Sandra Koedood is professioneel coach met veel ervaring op het gebied van vergroten van zelfvertrouwen en authenticiteit. Bevlogen helpt zij mensen om weer in contact te komen met hun persoonlijke kracht. 

 

Eind maart start de training ‘Express your Self’ een actieve training die je uitnodigt en helpt om tevoorschijn te komen. Meer informatie vind je op https://www.sandrakoedood.nl/trajecten-trainingen/express-your-self/