Luisteren naar het fluisteren van je lichaam...

"Luisteren naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen"

 

Je lichaam is een heldere en wijze raadgever en geeft je op ieder moment van de dag signalen over hoe het met je is. Je lichaam laat je voelen als je ergens behoefte aan hebt, als je iets niet fijn vindt of juist wel. In contact met de ander kan je aan de signalen van je lichaam herkennen hoe je het contact ervaart; ben je op je gemak? Kost het je energie? Word je er enthousiast en blij van? Goed afgestemd zijn op je lichaam en haar signalen maakt dat je makkelijker zult herkennen wat jij nodig hebt en helpt je uiteindelijk bij het vinden van balans en zelfvertrouwen.

 

Stel je voor dat je lichaam tegen je praat en dat het op kleine momenten  zachtjes vertelt wat het beste voor je is. En stel dat je dit stemmetje niet hoort of niet wilt horen… je luistert niet naar de raad, je gaat over je grens en maakt een stapje bij jezelf vandaan.  

Is dit een structureel patroon? dan kan het zijn dat je steeds verder bij jezelf vandaan komt te staan, je negeert je gevoel en vaart op de overtuiging van je hoofd. Je vaart een andere koers dan hoe je je van binnen daadwerkelijk voelt of waar je behoefte aan hebt. Dit kan leiden tot o.a. stressklachten, een burn-out, verminderd gevoel van zelfvertrouwen, moeite met het nemen van beslissingen, geen plezier ervaren in wat je doet. Want als je niet luistert naar je gevoel raak je vervreemd van jezelf, van wie je bent en wat je wilt, je ervaart minder plezier en de kans bestaat dat je minder in contact komt te staan met je hart en wie jij ten diepste bent.

 

Soms is het zover gekomen dat je lichaam tegen je schreeuwt. Het fluisteren is overgegaan in schreeuwen om je kenbaar te maken dat het niet goed gaat en dat er iets moet veranderen. Blijf je dit negeren dan kan het zijn dat sommige functies van je lichaam er helemaal mee stoppen. Dit gebeurt wanneer je een burn-out hebt; je kunt niet meer helder denken, je niet meer concentreren, je hebt spierpijn, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, geen energie, gejaagdheid door de adrenaline, hartkloppingen en een benauwd gevoel. Allemaal sterke signalen om je te laten weten dat je op de rem moet gaan staan, dat er een andere koers nodig is in je leven, jij en je lichaam hebben iets anders nodig dan wat je jezelf op dit moment geeft.

 

De klanten die bij mij komen met bovenstaande klachten hebben vaak een moeilijke relatie met hun lichaam en gevoel. Vaak zijn ze ook niet gewend om hun gevoel serieus te nemen of ernaar te luisteren. Sterk zijn, resultaat behalen en verantwoordelijkheid nemen zijn vooral belangrijk en het lichaam is het voertuig om dat te behalen. Stopt het lichaam met functioneren dan wordt men eerder boos op de klachten en zichzelf en ontstaat er hardheid en een oordeel op het falende lijf. 

 

Terwijl in mijn optiek je lichaam juist bezig is je te helpen. Het helpt je wakker worden en brengt je bewustwording. Het biedt je de kans om je kwaliteit van leven te vergroten, het roer om te gooien en te gaan leven zoals jij dat wilt. En zo wordt een burn-out een kans, een ommezwaai, een keerpunt in je leven. Dankzij je lichaam en het verhaal wat zij jou vertelt.

 

Wil jij ook beter leren luisteren naar je lichaam en meer gezonde grip krijgen op stress? In september start de training ‘Gezond omgaan met stress’, een praktische training gericht op herstel van energie en het creëren van duurzame balans binnen je werk en privé. Meer informatie over deze training vind je hier.  Wil je even persoonlijk overleggen over jouw situatie? Neem dan contact op via mail of telefoon, ik denk graag met je mee.

 

Hartelijke groet!

Sandra Koedood