Vertragen als middel tegen stress

Vertragen. Dit warme weer nodigt je bij uitstek uit om te vertragen, het wat rustiger aan te doen en niet teveel van jezelf te vragen. Als je je gejaagd voelt kan het weleens heel lastig zijn, dat vertragen. Het voelt of je lang op een trampoline hebt gesprongen en opeens tot stilstand komt, de beweging zit nog in je lijf en de adrenaline jaagt door je heen. Soms is deze onrust dan zo onprettig en hevig dat je eerste neiging is om maar weer in beweging te gaan, het liefst in hetzelfde hoge tempo als je gewend bent. Adrenaline werkt verslavend en het is een kwestie van uithouden, verdragen en volhouden om uit het hoge tempo van de aanjagende adrenaline te komen.

En bij dit doorbreken kan vertragen je enorm helpen. Gewoon letterlijk je handelingen langzamer doen. Langzamer lopen bijvoorbeeld, of langzamer en rustiger de trap op, langzamer de vaatwasser uitruimen, langzamer het mailtje tikken en je vingers letterlijk in een trager tempo laten bewegen. Het voelt in eerste instantie heel onwennig en de kans bestaat dat het niet prettig is, maar als je je hieraan over kunt geven en tegelijkertijd rustiger gaat ademen en de ruimte toelaat die dan in je ontstaat..... dan kun je voelen dat deze ruimte heerlijk is en dat je in deze ruimte weer tot rust en ontspanning kunt komen. Houd dit een paar werken vol en je zult merken dat alles anders wordt; je wordt niet alleen minder gejaagd, maar je krijgt ook meer grip op jezelf, je emoties en je handelingen.