Een nieuw begin.....

 

Het is de eerste maand van het jaar, voor velen brengt deze maand een gevoel van een nieuw begin. Het oude jaar hebben we afgesloten en met het nieuwe jaar ontstaat het maken van nieuwe plannen, nieuwe doelen stellen en het creëren van nieuwe kansen.

 

Ook de natuur toont ditzelfde patroon. De dagen worden stilaan langer en diep in de koude, ogenschijnlijk stille grond begint het proces van langzaam ontkiemen van zaadjes en nieuw leven.

 

Ik ben geïnspireerd geraakt door het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’, geschreven door Jaap Voigt. Hij beschrijft, in een prachtig boek, hoe wij het contact kwijt zijn geraakt met de natuur en het ritme van de seizoenen. De seizoenen vinden buiten ons plaats, letterlijk buiten onze huizen en buiten ons lichaam. We hebben een afstand gecreeerd tussen onszelf en de seizoenen, terwijl Voigt ons eraan herinnert dat wij de natuur zijn, wij zijn de seizoenen. Deze afstand tot de natuur en het natuurlijke ritme betekent dat wij over het algemeen altijd ‘aan staan’, het gehele jaar door. Altijd ‘aan staan’ betekent voor ons lichaam en onze geest een altijd gespannen boog waarin de cadans van inspannen en ontspannen, inademen en uitademen, vaak is verdwenen. Een bijkomend gevolg is dat we een constante actie van onszelf verlangen met het bijbehorende resultaat. Hoge verwachtingen is voor veel van ons de standaard geworden met tot gevolg dat vermoeidheid, angst, onzekerheid en gevoelens van stress, de meest voorkomende klachten zijn, in mijn praktijk. 

 

‘Leven en werken met de seizoenen’ brengt de cadans, en daarmee de balans, weer terug in je dagelijks leven en daarmee in jouw eigen lijf. In de maand januari betekent dit dat het goed is om nog rustig aan te doen, om nog veel rust te nemen, veel te slapen en nog niet bovenop allerlei plannen en ideeën te springen. Net als in de natuur is alles nog in rustige ontwikkeling en is juist het geven van ruimte en het verzamelen van kracht het meest vruchtbare om te doen. Pas tegen het einde van deze maand is het het moment om structuur aan te gaan brengen in je plannen en voorzichtig en zonder al teveel ‘mindpower’ de ideeën te laten ontstaan. En dit is misschien wel de grootste uitdaging… het laten ontstaan van onze ideeën en plannen, vanuit het vertrouwen dat als we de teugels een beetje laten vieren het proces nog steeds voortgaat. Sterker nog, de beste ideeën ontstaan op momenten dat we er het minst mee bezig zijn; tijdens een wandeling, onder de douche, tijdens het lanterfanten.

 

Geef jezelf dus die rust en ruimte in de aankomende tijd en durf te verstillen ter voorbereiding op de actie die later in het jaar vanzelf in je op zal borrelen.

 

‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ schetst de verwachting dat het leven in deze cadans de stroom van creativiteit weer op gang brengt en het leven op de automatische piloot zal afnemen. Wat een heerlijk vooruitzicht voor het aankomende jaar :)

…… 

Ik wens je een jaar vol rust en actie, loslaten en vasthouden, mijmeren en focussen, spelen en recht op je doel afgaan, rust en drukte, weten en niet weten, ontspannen en inspannen, creativiteit en plannen uitwerken en afmaken. En dit alles in de juiste balans.


Hartelijke groet,

Sandra Koedood