Jongeren, een risicogroep voor burn-out

 

Steeds vaker krijgen jongeren te maken met een burn-out. Met name de jongeren die net op de arbeidsmarkt gestart zijn, zijn een risicogroep voor het krijgen van een burn-out. De tijdsgeest is veranderd en de verwachtingen waaraan de jongeren moeten voldoen lijken groter dan in de tijd dat ik jong was. Steeds vaker krijg ik in mijn praktijk jongeren met klachten van vermoeidheid, depressie, faalangst en spanningsklachten. Het internet, de sociale media en de verwachting om mooi en succesvol te zijn, lijken hierin een rol te spelen. Zeker bij diegenen die al wat kwetsbaarder zijn in hun zelfvertrouwen en eigenwaarde is de druk van het presteren en succesvol zijn een katalysator voor stress en spanningen.

 

Daarnaast speelt het een rol dat er op de arbeidsmarkt voornamelijk wordt gewerkt met flexibele contracten. Je arbeidsplek is nooit zeker, dus 'nee' zeggen en een stapje terug doen vergroten het risico op contractbeëindiging. Dit vergroot de angst en de stress, zeker bij de startende werker. Deze ontwikkeling is in mijn optiek zorgelijk te noemen en maakt jongeren kwetsbaar, in een toch al kwetsbare periode van hun leven. Wat kun je doen als jongere om niet ten prooi te vallen aan de stressfactoren van deze tijd? En wat kun je doen als coach en ouder om de jongeren te steunen en te helpen goed voor zichzelf te zorgen?

 

Binnen de coaching sessies die ik aanbied geef ik educatie over het effect van spanningen op ons lichaam en brein. We staan uitgebreid stil bij het belang van grenzen stellen en leren luisteren naar hoe je je voelt en waar je je goed of niet goed bij voelt. Ook besteden we veel aandacht aan het onderzoeken van de gedachten die er zijn en hoe helpend en realistisch dezen eigenlijk zijn. Daarnaast richten we ons op het leren afstemmen op de eigen behoeften en grenzen en wat je echt wil in het leven. Wie ben je? Wat wil je? Durf je voor jezelf te kiezen en te vertrouwen dat je daarmee verder komt dan enkel te voldoen aan de verwachtingen en te kiezen vanuit angst?

 

Dit blog schrijf ik om het onderwerp onder de aandacht te brengen bij wie zich in bovenstaande herkent. Maar ook werkgevers hoop ik te inspireren tot betere zorg voor hun (jonge) werknemers. Daar is niet alleen de werknemer mee geholpen maar uiteindelijk ook de organisatie. Want een ontspannen werknemer kan zich ontwikkelen tot een creatief, presterende kracht. Terwijl een gespannen en angstige werknemer niet in zijn volle potentie kan functioneren en wellicht uitvalt met spanningsklachten, onzekerheid of uiteindelijk een burn-out.

 

Dus mensen take good care voor jezelf en voor elkaar.

 

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2032376-burn-out-groeiend-probleem-onder-jonge-werknemers.html

 

Sandra Koedood

coach - therapeut en trainer in Praktijk Sandra Koedood - Eindhoven

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.