Het Enneagram, een weg naar zelfkennis

Het Enneagram, een weg naar zelfkennis

 

To be or not to be? – William Shakespeares Hamlet, omstreeks 1600

 

Te zijn of niet te zijn, dat is de vraag.

De vraag over het zijn en niet-zijn houdt mij bezig zolang ik mij kan herinneren. Als kind kon ik uren denken en mijmeren over het bestaan en alles wat daarmee samenhangt. Ik was nieuwsgierig naar het ‘waarom’ van de dingen en wilde alle facetten van mijn wereld begrijpen. Ik was hierin anders dan de mensen in mijn omgeving en ben mij in de loop der tijd vreemd gaan voelen met deze ‘gekke’ gedachten en mijmeringen. Ergens ontstond er een soort schaamte voor mijn fascinatie voor thema’s waar anderen liever niet bij stilstonden.

Zoals in mijn vorige blog beschreven herken ik mij in het type 4 van het Enneagram en tot mijn verbazing lees ik in het boek “De wijsheid van het Enneagram dat types 4 ‘de diepzeeduikers van de psyche zijn: ze delven in de innerlijke wereld van de menselijke ziel en komen terug naar het oppervlak om te melden wat ze ontdekt hebben’. Dat ben ik! Ik wist allang dat er niets geks was aan mijn manier van denken, maar het is toch prettig om te lezen dat het precies past bij de mens die ik ben. Deze bevestiging stimuleert mij extra om mijn natuurlijke kwaliteiten en eigenschappen niet af te wijzen, maar dezen juist toe te eigenen en er blij mee te zijn.

 

Op dag 2 van de jaartraining Enneagram, gegeven door Albert en Marjoleine Kamphuis, word ik mij steeds meer bewust van de gelaagdheid van het Enneagram en van de diepe impact dat dit heeft op ons als deelnemers. Het Enneagram neemt je mee op reis naar binnen en werpt een licht en ordening op de wirwar van gedachten, gevoelens, handelingen en ervaringen. Zelfkennis is wat centraal staat en deze zelfkennis is het vaartuig waarmee wij ons een weg banen door de innerlijke wildernis. En ik vind het een absoluut avontuur.

 

Sinds de vorige keer hebben alle deelnemers min of meer vast kunnen stellen welk typen ze zijn. Dit is eigenlijk stap 1 van het hele proces. Door je type te leren kennen en erover te lezen leer je vele facetten kennen van je eigen gedragingen, gevoelens en gedachten. Je ontdekt waarom je reageert zoals je reageert en ook wat je beschermingsmechanismen zijn die bij je type horen. Er zijn 9 gezondheidslevels waarop je je kunt bevinden binnen je type. De meeste mensen bevinden zich op een gemiddeld gezond niveau. Op een gemiddeld gezondheidsniveau functioneren betekent dat je een deel leeft vanuit je essentie en een deel vanuit je beschermingsmechanismen. Heb je als mens de wens om te groeien in je kracht en het kunnen leven van al je potentie dan is het van belang dat je je potentie kent, dat je weet wie je bent en dat je weet wanneer je leeft vanuit angst en hoe je kunt leven vanuit je kracht. Het Enneagram biedt de mogelijkheid je type te leren kennen. De jaartraining biedt handvaten en kennis om je essentie te leren kennen en je te ontwikkelen naar een hoger gezondheidslevel.

 

De 8 deelnemers van de training zijn stuk voor stuk verschillend en toch zie je binnen de types duidelijke overeenkomsten. Grappig om te zien dat de 9-ens de wat meer teruggetrokken, rustige mensen zijn en de 1-en binnen onze groep driftig knikken bij zaken als zelfkritiek, controle en voorwaarden. Ik ben de enige 4 in de groep dus kan mij niet zo goed vergelijken, maar deze exclusieve positie bevalt me wel….typisch? ;-)

 

To be or not to be? Dat is de vraag. En het antwoord is: to be. Mezelf zijn, helemaal, in mijn volle potentie. Dat is mijn wens.

 

Groet! 

Sandra Koedood

vaktherapeut, coach en trainer 

 

Dit blog volgen? Volg mij op facebook.

 

Nieuwsgierig geworden naar jouw type? Klik hier voor een test.

 

Commentaren: 1 (Discussie gesloten)
  • #1

    Koos (dinsdag, 28 oktober 2014 13:08)

    Bedankt voor het artikel!