Voice Dialogue voor het vergroten van zelfvertrouwen en autonomie

Aan het stuur van je eigen voertuig

 

In dit blog vertel ik over de methode Voice Dialogue en de positieve werking van deze methode op de ontwikkeling van meer zelfvertrouwen en autonomie. In mijn praktijk werk ik met deze methode en ik deel graag de kracht en meerwaarde ervan met jullie.

 

Voice Dialogue is een methode waarbij je in de dialoog gaat met jouw innerlijke subpersonen. Jijzelf gaat in dialoog met jezelf. Door VD ontdek je dat je allerlei verschillende persoontjes in jezelf hebt met allemaal een eigen stem, mening, gevoel, etc. En dat deze subpersonen, met hun eigen karakter, een eigen manier van reageren hebben in verschillende situaties.

 

Eerst even een voorbeeldje….

 

Je hebt vanavond een verjaardag op de planning staan. Na een drukke werkdag kom je thuis, je gaat koken en eten. Je ploft op de bank en er ontstaat een dialoog. Eén reactie in jezelf is; “ga je nou omkleden, want je moet straks naar die verjaardag”. Een andere reactie is; “oh ik ben zo moe en ik heb hoofdpijn, ik heb eigenlijk helemaal geen zin”. De volgende reactie is; “Ja dat kan je echt niet maken! Je kunt deze verjaardag niet afzeggen, vorige keer ben je ook al niet geweest”. Etc, etc…. Uiteindelijk maak je een keuze wat je gaat doen in deze situatie. Welke stem/subpersoon bepaalt je keuze? Naar welke stem, gedachte, gevoel luister je op dit moment?

 

Door zicht te krijgen op deze subpersonen en door te ontdekken wat ze je te vertellen hebben krijg je steeds meer inzicht in jezelf, wat je doet, denkt of voelt en waarom je reageert zoals je reageert. Subpersonen kunnen met elkaar conflicteren, discussiëren, elkaar bekritiseren, maar ze kunnen elkaar ook steunen en versterken. Sommige subpersonen zijn erg op de voorgrond aanwezig, anderen zijn ver op de achtergrond terecht gekomen en weer anderen zijn misschien bijna helemaal verdwenen.

 

Welke subpersonen sterk of minder sterk vertegenwoordigd zijn in jou, wordt bepaald door de karakterstructuur waar je mee geboren bent in combinatie met je omgeving die op jou reageert. Voor de ontwikkeling van jouw subpersonen is het heel bepalend of jouw omgeving je bijvoorbeeld veiligheid of onveiligheid heeft geboden, welke overtuigingen je hebt geleerd of hoe kritisch of steunend jouw omgeving voor je is geweest en nog is.

 

Stel je bent een persoon die zich onzeker kan voelen bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Je zit op een verjaardag tussen mensen die je niet kent. In deze situatie zullen bepaalde subpersonen sterk op de voorgrond treden. Er zal bijvoorbeeld een stemmetje in je zijn die jou kritisch in de gaten houdt op wat je doet. Op veel wat je doet hoor je een stemmetje in je die zegt; ‘dat was echt heel stom wat je zei’, of ‘wat lach je raar, niemand lachte om dat grapje’. Je voelt je steeds ongelukkiger, vooral omdat er ook nog een ander stemmetje actief is die jou pusht om juist iets te zeggen, een gesprek aan te knopen, een interessant onderwerp ter sprake te brengen, geen stiltes te laten vallen. Je zit gevangen tussen je criticus en drammer die je geen moment met rust laten. Tot je opstaat en naar huis gaat met een gevoel van falen en minderwaardigheid.

 

Voice Dialogue kan je helpen deze kluwen van verschillende gedachtes te ontwaren en zicht te krijgen op jouw innerlijke reacties. In een Voice Dialogue sessie gaan we in gesprek met de verschillende subpersonen afzonderlijk. We luisteren oprecht naar wat deze subpersoon te zeggen heeft, hoe hij zich voelt, wat zijn functie is, zijn motivatie. Door betrokken stil te staan bij een subpersoon kan er een vertrouwensband ontstaan tussen jouw ik en de betreffende subpersoon. Deze is namelijk niet voor niets zo actief en op de voorgrond. Waarschijnlijk wil hij/zij jou beschermen tegen kwetsing of iets van dien aard.

En hoogstwaarschijnlijk zit er een bang en onzekere subpersoon achter in de bus, samen met compassie en begrip. Daar willen we voorzichtig contact mee krijgen.

 

Je ik is de centrale persoon in deze bijeenkomst van subpersonen. Je ik is in oorsprong de sturende factor die alles bekijkt, overweegt en uiteindelijk besluit en sturing geeft. Je ik is in principe de stuurman van jouw voertuig, alleen is deze ik vaak van zijn plek gestoten door een andere subpersoon.

 

Je ik terugkrijgen aan het stuur is het doel van Voice Dialogue

 

Door in gesprek te gaan met de verschillende subpersonen en deze te leren kennen groeit het bewustzijn van jou en van je ik. Deze observeert, ervaart en leert zien wat nodig is voor meer balans en gezonde sturing.

Door heel actieve subpersonen (bijvoorbeeld de criticus) aandacht te geven en deze te accepteren wordt de energie van deze subpersoon rustiger en groeit er meer vertrouwen om de touwtjes iets meer uit handen te geven aan bijvoorbeeld steunende en zorgende subpersonen.

Om uiteindelijk uit te komen bij meer zelfinzicht, zelfsturing en zelfliefde.

 

Voice Dialogue in de praktijk

 

Hoe ziet een sessie er uit in de praktijk?

Een deelnemer vertelt een probleem, (innerlijk) conflict, of voor hem lastige situatie. In gesprek kijken we welke subpersoon of personen op de voorgrond aanwezig zijn. De deelnemer kiest een plek in de ruimte uit waar zijn ik plaats neemt. De plek wordt gemarkeerd door het plaatsen van een stoel of gekleurde cirkel op de grond. Ten opzichte van de ik kiest de deelnemer een plek in de ruimte voor bijvoorbeeld de criticus. Deze plek wordt zorgvuldig gekozen. De deelnemer stemt in zichzelf af welke plek het best past bij de betreffende subpersoon. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de deelnemer de criticus op een verhoging ziet staan, boven alles uittoornend, of het kan zijn dat zijn ik verscholen zit in de hoek van de ruimte. De plek wordt aangegeven met een stoel of cirkel. Er wordt altijd gestart op de ik-plek. De deelnemer gaat daar staan of zitten. Als begeleider stel ik in eerste instantie open vragen aan de deelnemer op deze plek. Iedere plek heeft zijn eigen ervaring en door hierin mee te gaan ervaart de deelnemer dit deel van zichzelf.

Als hij op de plek van de criticus gaat zitten of staan zal er een andere ervaring zijn dan op de ik-plek. Misschien voelt hij zich op de plek van de criticus groter of meer gespannen of strenger. Het kan zijn dat er een andere houding past bij deze plek, of een andere stem. Als begeleider ga ik in de dialoog met deze subpersoon om deze te leren kennen.

Op deze manier ontstaat er een dialoog en wisselwerking tussen verschillende delen van de persoon en de begeleider. Ook wordt er expressie gegeven aan wat gedacht en gevoeld wordt. Dit is de basis van de methode.

 

Voice Dialogue is een methode waar ik met heel veel plezier mee werk. De sessies zijn integer, kwetsbaar, open en zeer verhelderend. Deelnemers ervaren het als heel prettig om helderheid te krijgen in een voor hen ondoorzichtige kluwen, daarnaast geeft deze methode fysieke ontspanning door de erkenning van jezelf en ontstaat er bijna een vanzelfsprekende groei in autonomie.

 

Wil je meer weten over Voice Dialogue, of het zelf eens ervaren? Neem dan contact op via info@sandrakoedood.nl of bel met

06 269 77 537. 

 

Hartelijke groet,

Sandra Koedood, gevestigd te Eindhoven

 

 

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.