Ga je voor goud of is brons ook voldoende?

Ga je voor goud of is brons ook voldoende? 

 

Mijn vakantie is weer achter de rug. Ik heb twee heerlijke weken in het bourgondische Frankrijk doorgebracht. Heb ontzettend genoten van het weer en vooral van het niets moeten. Wat is het toch fijn om een paar weken het presteren op een laag pitje te zetten...


Terwijl ik bezig ben met dit onderwerp volg ik de Olympische Spelen. En ik bedenk me dat de mens zich altijd wil verbeteren. Ieder record wordt altijd weer verbroken, elke grens wordt uiteindelijk verlegd.

 

Het zit in de natuur om te groeien en te ontwikkelen en er is niets mis met zoeken naar je kracht en handelen vanuit je beste kunnen, maar vaak zie ik dat de balans doorslaat en maken we van presteren het doel an sich. Loslaten wordt lastig omdat je prestaties maken wie je bent. Maar vergeten we, door de focus op prestatie te leggen, waar het in het leven écht om draait?


Durf je de lat wat lager te leggen?


Een tijdje geleden ben ik op een netwerkborrel en ik raak in gesprek met een man die mij vertelt over zijn periode van burn-out. Het was een heel zware periode voor hem geweest, maar hij had vooral iets heel belangrijks geleerd: hij was weer gaan genieten.


Genieten brengt: ontspanning, contact, plezier, optimisme, energie, creativiteit en flow. Naar mijn idee dé ingrediënten om je goed te voelen bij wie je bent en succesvol te zijn in wat je doet. En de ingrediënten om je voeten op de grond te houden, in je kracht te blijven en de balans tussen spannen en ontspannen goed te houden.


In mijn praktijk krijg ik regelmatig mensen die kampen met gevoelens van stress, zich overspannen voelen, burnout, vermoeidheid en andere klachten die duiden op een disbalans tussen spannen en ontspannen, presteren en loslaten, door gaan of grenzen stellen, meedoen of 'nee' zeggen. Vaak spelen deze gevoelens al een tijdje en probeert men door te gaan tot het uieindelijk niet meer kan.


Dit kan voorkomen worden door de signalen van je lichaam serieus te nemen, door prioriteiten te stellen en te accepteren dat je grenzen hebt, door andere keuzes te maken en anders te gaan handelen. Maar ook door tevredenheid en dankbaarheid in je leven te brengen en door je te realiseren dat het in het leven draait om heel wezenlijke dingen, zoals: je gezond en energiek voelen, een prettige dagbesteding hebben, contacten met geliefden, vrienden en familie, goed contact hebben met je kinderen, doen waar je blij van wordt.


Ik wil graag afsluiten met het beantwoorden van de vraag die staat boven dit artikel 'ga je voor goud of is brons ook voldoende? Ik zeg laten we gaan voor 'goud voor geluk!'


Voor vragen over dit artikel of voor vragen over burnout en andere klachten kan je hier direct contact opnemen. Je kan ook telefonisch contact opnemen op 06 269 77 537

 

Een fijne dag!
Hartelijke groet,

Sandra Koedood

w: www.sandrakoedood

e: info@sandrakoedood.nl

t: 06 269 77 537

Commentaren: 5 (Discussie gesloten)
 • #1

  Debbie Molhuizen (maandag, 13 augustus 2012 14:19)

  Dag Sandra,

  Mooi te lezen dat je beschouwd. Met anderen, en vanuit jezelf. Je boodschapt straalt vanaf de site en dat is fijn te voelen.

  We komen elkaar tegen, dat zie ik zo gebeuren. Tot dan.

  Warme groet,

  Debbie

 • #2

  Debbie Molhuizen (maandag, 13 augustus 2012 14:20)

  Ennuh, over presteren gesproken.... 'beschouwd is met een T - 'fouten maken mag' ;-)

 • #3

  Brechtje (woensdag, 15 augustus 2012 17:02)

  En zo is dat.

 • #4

  Simone (woensdag, 15 augustus 2012 18:26)

  Mooi!

 • #5

  Topy (donderdag, 16 augustus 2012 09:37)

  Zowaar Sandra!
  Het streven moet zijn: brons met een zilver randje voor prestatie en goud voor geluk.